Oud-doelman Frans de Munck is op 24 december 2010 in zijn woonplaats Arnhem overleden. Hij is 88 jaar geworden.
De Munck, geboren op 20 augustus 1922 in Goes, speelde achtereenvolgens voor VV Goes (waar hij als 15-jarige in het 3e seniorenelftal debuteerde), Sittardse Boys, 1. FC Köln, Fortuna '54, DOS, BV Veendam, SC Cambuur en Vitesse. In het begin van de jaren vijftig, toen het voetbal in Nederland nog als een amateursport werd beschouwd, zou hij naar Ajax gaan en werkte en trainde al in Amsterdam, maar werd door de KNVB wegens "overtredingen der amateurbepalingen" in de beroepsklasse geplaatst en voor een jaar geschorst, omdat hij geld van Sittardse Boys zou hebben aangenomen. Hij kreeg een aanbieding van 1. FC Köln en vertrok naar Duitsland. Tijdens zijn verblijf speelde hij zelfs een rol als doelverdediger Jürgen Busse van een beroemde profclub in de speelfilm Das ideale Brautpaar, zo populair was hij daar.
Na vier jaar keerde hij terug naar Nederland en ging voor Fortuna '54 spelen. Met DOS veroverde hij in 1958 de landstitel. Hieronder zie je De Munck met de toen beroemde filmster Jayne Mansfield in 1958. Hij mocht haar kussen voordat zij de aftrap verrichtte van de wedstrijd Sparta-DOS.
Frans de Munck
stond 31 keer voor Oranje in het doel. Na zijn loopbaan als doelman was hij als trainer actief bij Vitesse, Club Brugge en Lierse SK. Zijn bijnaam 'de zwarte panter' komt oorspronkelijk uit Duitsland. Daar werd hij 'die schwarze Katze' genoemd om zijn zwarte haren, zwart tenue en zijn atletische, katachtige refelexen. Kinderen in de late jaren vijftig die aan het voetballen waren en op doel stonden, wilden het liefst 'de zwarte panter' zijn. (En als ze rovertje speelden, het liefst 'de zwarte ruiter', een andere kinderheld uit die tijd, dankzij de spannende verhalen die over deze boef de ronde deden.)
De Munck debuteerde in het Nederlands elftal op 23 april 1949 in een vriendschappelijke interland tegen Frankrijk. Oranje won dat duel met 4-1. KNVB-voorzitter Michael van Praag na het overlijden van de ex-international: "Frans de Munck was een van de grote keepers van het Nederlandse voetbal, die dankzij de Watersnoodwedstrijd in 1953 definitief doorbrak. Hij had als eerste international in de gaten dat voetbal ook een showelement in zich had. De Zwarte Panter is niet meer, maar zijn keeperswerk staat voor altijd in de boeken."
Het elftal dat bij die Watersnoodwedstrijd in Parijs tegen Frankrijk aantrad, bestond uit (semi-)profs die in het buitenland speelden. Nederland kende op dat moment nog geen profvoetbal. De KNVB was er fel op tegen en bestempelde de semi-profs als uitschot. Het duel, dat door doelpunten van De Harder en Appel in 2-1 voor Oranje eindigde, was bedoeld om geld op te halen voor de slachtoffers van de watersnoodramp, enkele weken daarvoor. De wedstrijd in Parijs zorgde door de populariteit van de spelers voor een ommekeer in het denken van de KNVB-bestuurders en wordt gezien als dé aanleiding voor het ontstaan van het betaald voetbal in Nederland. Een jaar later, op 14 augustus 1954, werd de eerste betaaldvoetbalwedstrijd in Nederland gespeeld tussen Alkmaar '54 en VVV.
In 2004 speelden Nederland en Frankrijk een oefenwedstrijd om de 'watersnoodwedstrijd' van 51 jaar daarvoor te herdenken. De Munck was speciale gast bij dat duel, samen met Cor van der Hart, Rinus Schaap en Gerrit Vreeken. Het viertal kreeg in Rotterdam een jubileumspeld die ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het betaalde voetbal was ontwikkeld.
Frans de Munck stopt strafschop
België - Nederland, 2-7,13 april 1958
Zijn laatste wedstrijd in het Nederlands elftal speelde De Munck op 24 april 1960 in Antwerpen tegen België. Nederland verloor die wedstrijd met 2-1.
In 1956 verscheen een relaas van Frans de Munck over zijn jeugd en het voetbal tijdens de oorlogsjaren, zijn voetballoopbaan, zijn verblijf in Duitsland bij de 1. FC Köln en de door hem gespeelde interlandwedstrijden onder de titel "De zwarte panter : van straat tot stadion".
Henk Jansen
Literatuur
- Diverse web- en krantenartikelen. Informatieve artikelen over Frans de Munck staan op de website Voortschrijdende Inzichten en op een webpagina van DOS landskampioen.
- Frans de Munck - De zwarte panter : van straat tot stadion. - (Voorw.: Ben Romijn). - Munstergeleen : Verkoopkantoor R. Scholtens, (1956). - 84 p. : ill.