Letters met accenten typen - en andere tekens en symbolen
De ë, è, é, ï kun je typen door op je toetsenbord de alt-toets ingedrukt te houden en tegelijkertijd op het numerieke deel van je toetsenbord wat cijfers in te typen. Als je dat gedaan hebt, laat je de alt-toets weer los. De ë doe je met alt + 137. De è met alt + 138. De é met alt + 130. En de ï met alt + 139. Om al die zogenaamde alt-codes niet uit het hoofd te hoeven leren, zijn er op het web overzichten te vinden. Helaas zijn er nogal wat sites die je tegelijkertijd willen verleiden om op advertenties te klikken. Bijvoorbeeld om je computer op te schonen of sneller te laten werken. Daarmee kun je virussen en ander onheil binnenhalen. Dat moet je dus nóóit doen. De ó is alt + 162.
Een uitgebreid overzicht van de alt-codes is op de website "Hoe je typt" te vinden. Door op de letter te klikken die je wilt gebruiken, krijg je de toetscombinatie te zien. Er is ook een pagina met een duidelijke uitleg.
|
Zoeken op websites
Zoeken op een webpagina in je browser doe je door:
- Windows: F3 of Ctrl + F
- Mac OS: Cmd/⌘ + F
Als je met Google zoekt, kun je op een specifieke website zoeken door naast je zoekwoord de tekst site: gevolgd door de naam en extensie van de website te typen. Dit moet je zonder spaties doen. Ook type je voor de naam van de website niet eerst www. Bijvoorbeeld:
- bruzz site:hendrikjansen.nl
- squadron site:sikkosteen.blogspot.com
Wil je alleen in websites van een bepaald land zoeken, dan kan dat door het zoekwoord te laten volgen door site: gevolgd door de extensie van het land. Bijvoorbeeld:
- Ostaijen site:.be
Zie ook:
- Zoekopdrachten op internet verfijnen
- Een geavanceerde zoekopdracht uitvoeren op Google.
|
Phishing en andere fraude
Fraudehelpdesk: https://www.fraudehelpdesk.nl/sub-vragen/phishingmails
Politie: https://www.politie.nl/themas/phishing.html
Opgelet: Er wordt ook telefonisch geprobeerd je uit de computertent de lokken. Bijvoorbeeld door iemand die - in het Engels - vriendelijk vertelt namens Microsoft te bellen omdat er een probleem met je computer is. Meteen ophangen!
Er zijn een aantal sites waarop mensen die gebeld zijn, ervaringen uitwisselen, bijvoorbeeld op "Wie heeft mij gebeld?"
|
Polderbits geluidsrecorder en geluidsbewerker / Polderbits Sound Recorder and Editor
Er zijn nog altijd mensen op zoek naar sleutels of codes voor de Polderbitssoftware. Helaas is Rudy Kok, de maker van de Polderbitssoftware waarmee o.a. grammofoonplaten en cassettebandjes gedigitaliseerd kunnen worden, in 2011 overleden. Hij is 48 jaar oud geworden. Er zijn geen nieuwe versies van zijn software uitgebracht. Zijn bedrijf Polderbits bestaat niet meer. Informatie over hem is te vinden op: https://www.zwartekat.nl/nieuws/2016/06/13/john-knap-overleden/.
Op YouTube staat een interview met Rudy Kok. Daarin legt hij uit wat je met zijn software kunt doen. Als u oude programma's van Polderbits heeft die nog werken, mag u uzelf gelukkig prijzen.
♫♫♫♫♫
Still people are looking for keys or codes of the Polderbits software. Unfortunately Rudy Kok, developer of the Polderbits Sound Recorder and Editor, died in 2011. No new versions of his software have been produced. His company Polderbits does not exist any more.
On YouTube you can find an interview with Rudy Kok. In Dutch he explains how you can use his software. If you have some old still working Poldebits software, you are a lucky one.

|
Grammofoonplaat op een USB-platenspeler beluisteren op de computer
Met Audacity-software kun je geluid opnemen en bewerken. Wil je naar een grammofoonplaat luisteren die je op een USB-platenspeler draait, dan kun je Audacity ook gebruiken. Klik in het menu op "Afspelen" en in het submenu op "Afspeelopties". Daarna vink je "Softwarematig playthrough (aan/uit)" aan. Als je nu een grammofoonplaat gaat opnemen (op de rode stip klikken), hoor je het geluid. Nadat je op de pauzeknop hebt geklikt, stopt het opnemen. De plaat blijf je horen.
In september 2022 is versie 3.2.0 van Audacity uitgebracht.
|
Op de autoradio naar muziek op een mobiele telefoon luisteren
Naar internetradio en andere audio op een mobiele telefoon kun je op een autoradio luisteren met een bluetooth audio-ontvanger/adapter. Dat is een klein apparaatje (bijv. de BlitzWolf BW-BR1) dat met de jackplug op de aux-ingang van de autoradio wordt aangesloten.
|
Whois-informatie
Om erachter te komen van wie een domeinnaam (de naam van een site op het web) is, kun je zoeken in zog. whois-informatie:
- Whois (.aero, .arpa, .asia, .biz, .cat, .com, .coop, .edu, .info, .int, .jobs, .mobi, .museum, .name, .net, .org, .pro, and .travel). Met de daar gevonden informatie kun je verder zoeken.
- Nederlandse domeinnaamgegevens: SIDN.
- Een startpunt voor domeinnaamgegevens van andere landen: NORID.
|
Lifewire
De Lifewire-site staat boordevol met handige weetjes. Je kunt je abonneren op de nieuwsbrief met elke dag nieuwe tips.
|
Gizmo's Tech Support Alert
Op deze website vind je The Best-ever Freeware Utilities List met vele gratis te downloaden computerprogramma's. De site wordt door Ian "Gizmo" Richards en een aantal vrijwilligers bijgehouden.
Gizmo was jarenlang de samensteller van de Support Alert Newsletter, waarin hij de lezer maandelijks informeerde over computerbeveiliging en bruikbare softwaretips gaf. De nieuwsbrief is in juli 2008 opgegaan in de Windows Secrets Newsletter.
|
Windows Secrets Newsletter
Voor iedereen die Windows als besturingssysteem op zijn of haar computer heeft staan, was de Windows Secrets Newsletter een bron van informatie. De nieuwsbrief attendeerde op virus- en andere aanvallen, softwareontwikkelingen, nieuws van Microsoft en andere softwareleveranciers, en bruikbare software. De nieuwsbrief is in 2020 ondergebracht bij AskWoody.
|
Nieuwsbrief Computer!Totaal
De nieuwsbrief van Computer!Totaal bevat altijd een tip en product van de week, workshops, bespreking van de beste downloads en een product-test. De nieuwsbrief is gratis en verschijnt wekelijks.
|
Tips & Trucs Nieuwsbrief
Naast het tijdschrift Tips & Trucs is er ook een Tips & Trucs Nieuwsbrief. Deze verschijnt wekelijks en is gratis. Op de website zijn vele tips en trucs na te lezen.
|